Masszázs és az erő

Honnan tudja az ember, hogy mikor elég erős?
Nos, az első szempont, hogy mivel a masszázs egy mechanikai behatás, ezért az első két-három kezelésnél nem szabad erősen dolgozni. Még akkor sem, ha a vendég már volt masszázson. Az első kezelésnél meg lehet figyelni, hogyan reagál a vendég bőre, izomzata, kötőszövete a kezelésre. Milyen gyorsan lesz bőrpír, vagy milyen hamar változik az izomtónus. Ha ezeket a szempontokat figyelembe vesszük, akkor már lehet a következő alkalommal ehhez igazodva akár erőteljesebben is masszírozni. 
Ezek az elsődleges szempontok.

Ha már tudjuk, hogyan reagál a vendég a kezelésre elkezdhetjük még célzottabban kezelni a problémás területeket. A második harmadik kezelésnél folyamatosan növelhetjük az erőt és változtathatunk a technikán úgy, hogy mélyebbre kezdünk dolgozni. Mit jelent ez? 
Például a fájdalmas izomcsomók konkrét kezelése esetén jobban, mélyebben fellazítjuk az izomzatot, így könnyebben elérhető lesz a csomó.
A masszázs után lehet izomláz, vagy fájdalmas pontok a kezelt területen.

A harmadik kezelésnél már figyelembe kell venni a masszázs hatására kialakult válaszreakciókat. A test már pontosan jelzi, hogy amit eddig elértünk, az mire elég. Meg lehet érezni, hogy mely izmoknak sikerült abban az állapotban maradni, ahova az előző alkalommal eljutottunk, melyek maradtak túl feszesek. Mely izomcsomók lazítását kell most elkezdeni. A harmadik kezelésnél már lehet tudni, hogy az erőnket hogy kell beosztani ahhoz, hogy eredményesen kezeljünk. A bőr, izom és a kötőszövet "megszokta" a masszázst, tehát nem kell finomkodni, de csak annyi erőt vigyünk a fogásokba, hogy azt a vendég el tudja viselni anélkül, hogy bármelyik izmát megfeszítené.
Végül, de nem utolsó sorban! Nem az erős masszázs, hanem a megfelelően kivitelezett fogja meghozni az eredményt.